Mеценат на световна поезия

Mеценат на световна поезия

Популярната певица не престава да ни сюрпризира. Сега тя влиза в ролята на меценат на световна поезия. Благодарение на популярността на Рени и на контактите й в навечерието на Деня на влюбените Св. Валентин става възможно излизането на едно разкошно томче, събрало шедьоврите на световната любовна лирика.

Книгата "Обичам те", подготвена от издателска къща "Персей", е истинско бижу с цветните си илюстрации, лъскавите си твърди корици и страхотните стихове на Шекспир, Сафо, Бърнс, Микеланджело, Емили Дикинсън, Яворов... Включени са общо 107 шедьоври на 75 големи поети от цял свят. Подбрани са неувяхващи през вековете произведения, които могат да развълнуват и днешния читател. Антологията е нещо като съвременен музикален албум "The Best" - събрани са "хитовете" на световната любовна лирика, нещата, които всеки човек, изкушен от поезията, би искал да намери в една такава книга.

Без да е парадирала с това, Рени винаги се е интересувала от всички видове изкуства - кино, музика, литература... Усетът й към хубавите стихове винаги е личал в текстовете, които пее - в тях никога не е имало пошлости и грубости, нито пък са били елементарни. По време на бременността си, обградена с обич, тя имала желание да почете шедьоври на любовната лирика, но се оказало, че в книжарниците няма такава книга от много години. Междувременно и издателство "Персей" имало идея да направи такова издание. Сега Рени и "Персей" обединяват усилията си, за да предложат едно изящно томче с твърди корици и цветни илюстрации на любовна тема. Привлечени са най-големите български преводачи на поезия - Петър Велчев, Валери Петров и Недялко Йорданов...

Прекрасните стихове са подредени така, че сякаш разказват как се ражда една любов, нейното развитие и възможните финали за нея. "Обичам те" е чудесен подарък, с който в Деня на влюбените Св. Валентин всеки може да каже "Обичам те" на любимия човек. Съставител е Пламен Тотев, а изданието е под редакцията на проф. д-р Симеон Хаджикосев.

В предговора си към изданието Рени пише: "Любовта е най-прекрасното човешко чувство - това, което най-много ни прави хора и отваря душите ни за доброто и красивото. А езикът на поезията може най-точно да представи любовта във всичките й нюанси и настроения, болката и радостта, отчаянието и възторга. За мен е чест и удоволствие да съдействам за прекрасната идея на издателска къща "Персей" читателите да се насладят на красотата, любовта и изяществото, за да освободят поне за миг съзнанието си от гнета на ежедневието. Защото достатъчно лоши неща се случват - агресията и нетолерантността шестват по улиците, в домовете и в медиите. А хубавата книга е едно от мъничките чудеса, които зареждат човешкия космос със здравословна вибрация... Всеки би могъл да се почувства част от нея, като загърби грижите и проблемите, дарявайки на себе си и на любимите си хора малко обич, топлина и човечност с това томче, събрало шедьоврите на световната любовна лирика."